Prekių krepšelyje nėra.

Iš viso: 0,00 €

Kaip kepti keksiukus - praktiški patarimai

2016-12-22  |  Kaip tapti virtuvės genijumi?

Išsamus keksiukų kepimo gidas

 

Slapti triukai, patarimai, dažniausiai daromos klaidos, tinkamiausi virtuvės įrankiai bei kepimo formos. Šiame keksiukų kepimo gide rasite visą reikalingą informaciją, kaip iškepti tobulus ir burnoje tirpstančius keksiukus.

 

Nors keksiukus iškepti daug lengviau nei tortą ar pyragą, daugelis susiduriame su iššūkiais ir vėliau bijome bandyti iš naujo. Surinkome geriausią ir patikimiausią informaciją tam, kad pasidalintumėme su jumis ir įkvėptumėme naujiems atradimams virtuvėje.

 

6 pagrindinės taisyklės, kurių svarbu laikytis

Keksiukai

 

 1. Sekite receptą

Labai svarbu sekti receptą, ypač jei pagal jį gaminate pirmą kartą. Receptų kūrėjai praleidžia daug laiko bandydami ir ieškodami geriausio skonio, todėl iš anksto patikrina daugybę variacijų. Jeigu receptą mokate mintinai, pabandykite pakeisti vieną ingredientą ar veiksmą – tokiu atveju bus lengviau sekti procesą ir suprasti, kokias klaidas darote.

 

 2. Naudokite tik šviežius ingredientus

Jeigu manote, kad nejausite didelio skirtumo tarp tikro šokolado ir saldžiosios plytelės arba vanilinio cukraus ir natūralaus vanilės ekstrakto, labai klystate. Kiekvienas ingredientas turi didžiulę įtaką skoniui. Rinkitės tik aukščiausios kokybės, šviežius produktus.

 

 3. Palaikykite ingredientus kambario temperatūroje

Visi ingredientai geriau ir greičiau susijungia tarpusavyje, jei yra tos pačios temperatūros. Žinoma, tai reikalauja daugiau planavimo: svarbu iš anksto (prieš 15–20 min.) iš šaldytuvo išimti kiaušinus, sviestą ir kitus šaltai laikomus produktus. Šis patarimas puikiai pasiteisina, siekiant geriausio rezultato.

 

4. Nemaišykite tešlos per ilgai

Pagrindinė savybė, kurios verta pasimokyti iš geriausių kepėjų – švelnumas. Norėdami iškepti purius, minkštus, drėgnus keksiukus, turite tešloje palikti oro burbuliukų, kurie vėliau išsiplės orkaitėje. Jeigu maišysite ingredientus per ilgai ir per stipriai, vėliau nusivilsite plytų kietumo kepiniais. Pasirinkite lėtą maišytuvo greitį ir sustokite iškart, kai bus sudėti visi ingredientai.

 

 5. Atkreipkite dėmesį į temperatūrą

Reikalinga temperatūra ir kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės bei pasirinkto recepto. Optimali temperatūra siekia 160–200 °C. Dauguma orkaičių yra nenuspėjamos arba netolygiai paskirsto karštį, o temperatūra tobuliems kepiniams – ypač svarbi. Geriausias sprendimas, norint nesuklysti ir neįdėti paruoštų keksiukų į per karštą arba nepakankamai įkaitusią orkaitę – matuoti temperatūrą orkaičių termometru.

 

6. Kepkite keksiukus centrinėje orkaitės dalyje

Kepiniams labai svarbu, kad karštis pasiskirstytų vienodai. Keksiukus dėkite į orkaitės vidurinę dalį, tokiu būdu išvengdami per didelio karščio vienoje vietoje. Jeigu jūsų orkaitė kepa netolygiai, apkeiskite keksiukus vietomis. Nepatariama to daryti anksčiau nei praėjus 2/3 kepimui reikalingo laiko.

 

 Keksiukų kepimas

 

Dažniausiai daromos klaidos

 

Kartais atrodo, jog viską padarome teisingai: pasirenkame puikius ingredientus, geriausią kepimo formą, skaičiuojame laiką – tačiau vis tiek neišeina taip, kaip tikėjomės. Štai keletas dažniausiai daromų klaidų, kepant keksiukus.

 

1. Keksiukai paliekami kepimo formoje

 Pasekmė: perkepę ir kieti keksiukai

 

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų, dėl kurios keksiukai praranda drėgmę ir purumą – ištraukti iš orkaitės jie paliekami išdėlioti kepimo formoje. Metalinė kepimo forma būna karšta, todėl svarbu keksiukus iš jos išimti ir padėti ant kambario temperatūros pagrindo, kad šie neperkeptų. Šioje vietoje laimi tie, kurie naudoja silikonines kepimo formas. Šios formos atvėsta ypač greitai, todėl galime nesibaiminti ir palikti keksiukus jose net tiekiant ant stalo.

 

 

 2. Keksiukai kepami per ilgai

 Pasekmė: kieti ir sausi keksiukai

 

Standartinio dydžio keksiukams kepti reikia maždaug 18–20 min., didesniems – 24–26 min. Dažnai kepiniai kepami per ilgai, todėl jie būna kieti ir sausi. Geriausias būdas patikrinti, ar keksiukai iškepę – senas, geras, tradicinis dantų krapštuko metodas. Įkiškite dantų krapštuką į keksiuko vidurį ir ištraukite. Jeigu jis švarus – keksiukai iškepė.

 

3. Į formeles pripilama per daug arba per mažai tešlos

Pasekmė: nepakankamai arba per daug iškilę, beformiai keksiukai

 

Keksiukai neiškyla, išbėga, praranda formą… Siekiant to išvengti, patariama į formeles dėti ne daugiau nei 2/3 tešlos. Kepant kelis kartus su ta pačia forma, greitai atrasite optimaliausią variantą. Labai patogu tešlą dėti ne kuo kitu, o ledų šaukštu. Juo patogu pasemti ir įkrėsti į formelę vienodą tešlos kiekį.

 

4. Keksiukai patiekiami nepakankamai atvėsę

Pasekmė: per daug trupantys, nesustingę keksiukai

 

Šią klaidą daro nekantriausi kepėjai – vos ištrauktus, karštus keksiukus iškart serviruoja ant stalo. Svarbu palaukti bent 40 min. ir leisti keksiukams šiek tiek atvėsti, sustingti. Atminkite, net jei keksiukų viršus atrodo vėsus, vidus vis dar yra įkaitęs, todėl verta šiek tiek pakentėti ir galėsite džiaugtis puikiu rezultatu.

 

5. Keksiukai dekoruojami per anksti

Pasekmė: formą ir traškumą praradę, drėgmės prisigėrę papuošimai

 

Dėl laiko trūkumo dažnai daroma klaida, sugadinanti visą grožį – keksiukai dekoruojami dar šilti arba gerokai per anksti. Jeigu neatvėsę keksiukai dekoruojami kremu, nuo karščio jis praranda stangrumą ir nubėga. Taip pat keksiukai, dekoruoti sausainiais ar kitomis dekoracijomis iki patiekimo kartais stovi ilgiau nei kelias valandas, todėl papuošimai sugeria drėgmę ir praranda traškumą. Patariama dekoruoti keksiukus likus kuo trumpesniam laikui iki patiekimo.

 

Keksiukų kepimo patarimai

 

Lengvi keksiukų receptai

 

Paprasti keksiukai – neprasti keksiukai. Todėl pradedantiems atradimus virtuvėje, siūlome išbandyti lengvą ir laiko patikrintą receptą.

 

Purūs keksiukai

 

Jums reikės:

Kvietinių miltų (2 puodeliai arba 260 g)

Cukraus (250 g)

Sviesto (200 g, ne mažiau nei 83 % riebumo)

Kiaušinių (4 vnt.)

Vanilės ekstrakto (2 arbatinių šaukštelių)

Druskos (žiupsnelio)

 

Keksiukams gaminti ir formuoti jums reikės šių įrankių:

 

Keksiukų kepimo formos

Popierinių keksiukų formelių

Konditerinio švirkšto

Ledų šaukšto



Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C.

  2. Sudėkite popierines keksiukų formeles į silikoninę arba metalinę kepimo formą.

  3. Paruoškite indą, kuriame bus patogu maišyti tešlą.

  4. Sudėkite ingredientus: miltus, cukrų, minkštą sviestą ir kiaušinius.

  5. Maišykite apie 30 sek., naudodami elektrinį maišytuvą su antgaliu, skirtu tešlai. Pasirinkite vidutinį ar mažesnį greitį.

  6. Įpilkite pieną ir vanilės ekstraktą.

  7. Maišykite apie 2 minutes, kol tešla taps lengva ir puri.

  8. Ledų šaukštu pakabinkite tešlą į įkrėskite į kiekvieną formelę.

  9. Kepkite orkaitėje apie 20 min. Praėjus šiam laikui, dantų krapštuku patikrinkite vieną iš keksiukų. Jei ištrauksite dantų krapštuką švarų, keksiukus kepti gana.

  10. Ištraukite keksiukus iš orkaitės, nuimkite nuo įkaitusios kepimo skardos ir leiskite jiems atvėsi.

 

Keksiukus galite dekoruoti įvairiais kremais, uogomis, konditeriniais papuošimais. Tam naudokite patogų konditerinį švirkštą. Su šiuo švirkštu į vidų taip pat galite įšvirkšti įdaro – uogienės ar skysto šokolado.

Jeigu norite išbandyti daugiau ir skirtingų receptų, jus išgelbės Beatos keksiukai – čia visada rasite tiek lengvų, tiek sudėtingesnių receptų, priversiančių jus ir jūsų artimiausius žmones apsilaižyti pirštus!

 

Sėkmės ir naujų atradimų virtuvėje!

 

Komentuoti gali tik prisijungę lankytojai.

Spausti čia norint prisijungti.

« Back

Prekiniai ženklai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Toliau naršant po el. parduotuvę Jūs sutinkate su slapukų naudojimu. Sužinoti daugiau.
X